Waarom is de stappenteller niet altijd even accuraat? - Valante

Waarom is de stappenteller niet altijd even accuraat?

Eerst en vooral is het belangrijk om de smartwatch goed om te pols te dragen. U moet ervoor zorgen dat de watch niet van de pols glijdt. Dat kan de metingen immers negatief beïnvloeden. U moet de watch 2 tot 3 vingers boven het polsbeen dragen. De watch moet comfortabel passen, maar ook niet te strak.
 
Sommige smartwatches werken alleen optimaal als er verbinding is met de applicatie. Controleer eerst of u de juiste applicatie hebt. U vindt hier een overzicht van de applicaties.
 
Daarna moet u in de app controleren of uw persoonlijke parameters zo accuraat mogelijk zijn ingevuld. In sommige apps moet u aangeven aan welke hand u de watch draagt en wat uw stap/looplengte is.
 
Controleer ook of er wel constante verbinding met de app is. In de meeste telefoons vindt u dat bij de veiligheidssettings van de app > draaien op de achtergrond toestaan + autostart inschakelen. Ook even dubbelchecken of de optie ‘niet storen’ in de app uitgeschakeld is.
 

Hoe werkt een stappenteller?

Het is belangrijk om te weten hoe stappentellers werken. De smartwatch heeft een geïntegreerde stappenteller die de stappen telt. De stappenteller werkt op basis van geavanceerde algoritmes die calorieën en andere statistieken berekenen. Onze smartwatch is uitgerust met een drie-assen sensor om beweging te meten. Vervolgens zetten algoritmes (op basis van de persoonsgegevens in de app) de metingen om in statistieken.
 
Ieder merk smartwatch gebruikt verschillende algoritmes, zodat er tussen verschillende toestellen soms afwijkingen kunnen bestaan. Sommige smartwatches tellen een polsbeweging als een stap, terwijl andere watches kleine bewegingen niet meetellen. De algoritmes berekenen dan telkens of de beweging traag of snel genoeg is om als een stap geteld te worden. Daarom denken mensen soms dat hun stappenteller geen stappen telt of niet goed werkt.
 

Waarom telt mijn smartwatch geen stappen?

1. U gebruikt een verkeerde app. Dubbelcheck of u wel de correcte app gebruikt.
2. Uw persoonsgegevens zijn niet correct ingevuld. Controleer in de app of al uw persoonlijke parameters accuraat zijn ingevoerd.
3. U wandelt niet snel genoeg. Wanneer we sneller wandelen, bewegen onze armen sneller en kan de stappenteller de stappen beter tellen.
4. U hebt niet meer dan 10 stappen gezet. De meeste stappentellers beginnen pas te tellen na 10 tot 15 stappen om zogenaamde valse positieven uit te sluiten.
5. Is uw smartwatch wel voldoende opgeladen? Controleer of uw smartwatch wel genoeg is opgeladen.
6. Uw applicatie is niet meer up-to-date. Controleer in de app of u de laatste firmware van de app gebruikt. Zo niet, update de app vanuit de instellingen.
7. Uw smartwatch is niet goed verbonden met de app. Controleer of er Bluetooth-verbinding is. Zet ook altijd de locatiebepaling op uw telefoon aan. Schakel alle permissies in en sta de applicatie toe om automatisch op te starten en om met optimaal batterijverbruik op de achtergrond te draaien. Dat doet u in de meeste telefoons vanuit de Configuratie van uw telefoon > Veiligheidsinstellingen van de app > Autostart toestaan en draaien op de achtergrond met optimaal batterijverbruik inschakelen.
8. De sensoren zijn vuil: U moet de sensoren op de achterkant van de watch voorzichtig schoonmaken met een wattenstaafje. (Geen water gebruiken).
9. Stapdoel en tijd van metingen: In sommige apps moet u een stapdoel invoeren en ook aangeven binnen welke tijdspanne de metingen moeten plaatsvinden.
 

Nog meer oplossingen

Indien het met deze richtlijnen nog altijd niet goed werkt, doet u er goed aan om de watch + de app te resetten of terug te zetten naar fabrieksinstellingen. Daarna moet u de watch en de telefoon opnieuw opstarten en controleren of de stappen nu wel geteld worden.
 
Stappentellers in smartwatches zijn een handige manier om actief te blijven, maar zoals alle technologie zijn ze niet 100% accuraat. Er zijn ook talrijke externe factoren die een impact kunnen hebben op de metingen. Denk aan niet goed rond de pols dragen, temperatuurschommelingen, vochtigheid, lichtinval ingeval van niet strak genoeg rond de pols dragen, enzovoort.
Torna al blog